ChatGPT over koud bellen: AI haalt ons (nog) niet in!

Aangezien het genereren van leads in de praktijk vaak gebeurt door koud bellen, hebben wij als professionals op dat terrein de proef op de som genomen bij ChatGPT, het AI (Artificiële Intelligentie) programma dat zo ‘hot’ (en ook controversieel) is. Wij stelde de volgende vraag: “Welke methoden en technieken zijn er om de effectiviteit van koud bellen te verhogen?”

De chatbot antwoordde als volgt:

Hoewel koud bellen over het algemeen wordt gezien als een lastige en vaak niet-effectieve methode om potentiële klanten te benaderen, zijn er verschillende methoden en technieken die de effectiviteit van koud bellen kunnen verhogen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  1. Goede voorbereiding: Zorg ervoor dat je vooraf goed voorbereid bent. Ken je product of dienst door en door en weet wat de voordelen zijn voor de potentiële klant. Bereid een script voor met de belangrijkste punten die je wilt bespreken en oefen dit meerdere keren.
  2. Focus op het probleem van de klant: Zorg ervoor dat je de problemen van de klant begrijpt en benadruk hoe jouw product of dienst deze problemen kan oplossen. Door te focussen op de behoeften van de klant in plaats van op je eigen product of dienst, verhoog je de kans op succes.
  3. Wees enthousiast en zelfverzekerd: Wees enthousiast over je product of dienst en straal zelfvertrouwen uit. Mensen willen zaken doen met mensen die enthousiast zijn en weten waar ze het over hebben.
  4. Vraag om toestemming: In plaats van direct je verkooppraatje te beginnen, vraag je eerst om toestemming om je product of dienst te bespreken. Hierdoor voelt de potentiële klant zich minder opdringerig en kan het gesprek op een meer ontspannen manier beginnen.
  5. Gebruik een CRM-systeem: Gebruik een CRM-systeem (Customer Relationship Management) om potentiële klanten te categoriseren en bij te houden welke acties je hebt ondernomen. Hierdoor kun je het gesprek beter afstemmen op de behoeften van de klant en kun je beter inspelen op eerdere interacties.
  6. Wees empathisch: Luister goed naar de klant en toon begrip voor zijn of haar situatie. Door empathisch te zijn, bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans op succes.
  7. Volg op: Volg na het gesprek op met een e-mail of brief. Hiermee kun je de interesse van de klant vasthouden en hem of haar herinneren aan de voordelen van jouw product of dienst.

Kortom, door je goed voor te bereiden, je te richten op de problemen van de klant, enthousiast en zelfverzekerd te zijn, toestemming te vragen om je product of dienst te bespreken, een CRM-systeem te gebruiken, empathisch te zijn en op te volgen, kun je de effectiviteit van koud bellen verhogen.

Tot zover ChatGPT. De kwaliteit van het antwoord is niet ondermaats, maar ook niet dat je zegt: Wow, dit geeft echt nieuwe inzichten. De BALANS-methode die wij hanteren in onze praktijk gaat gelukkig een paar stappen verder: het is een leidraad voor gestructureerde voorbereiding, het geeft een menselijke èn zakelijke structuur aan het gesprek dat een hogere effectiviteit tot resultaat heeft. Onze conclusie: wij hoeven (voorlopig) niet bang te zijn overbodig gemaakt te worden door een AI-geprogrammeerde chatbot die telefonisch prospects benadert! Waar dat optimisme op gestoeld is zullen we in een volgende blog verder aan de orde stellen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn